Läslust-pilotprojekt




10.1 2014
Läsdiplomet

Läsdiplomet består av 28 uppgifter varav fyra är tänkta för diktböcker och fyra för faktaböcker. De flesta av uppgifterna är knutna till någon app. För att kunna få diplomet skall du ha läst sex böcker och gjort uppgifter (olika) till de böckerna. Många av uppgifterna kan presenteras/publiceras på bloggen. De uppgifter du inte kan publicera på bloggen lägger du på vårt eget youtube-område, skickar som e-post till dig själv och läraren.
Denna vår får alla som gör diplomet en egen bokkasse som man kan ha alla sina böcker i då man traskar till och från bibban.


7.1 2014
Läsdiplomet är nu klart att börja användas. Först presenteras diplomet för lärarna. De får bekanta sig med uppgifterna och apparna samt höra lite hur vi tänkt då vi utformat diplomet. Vi som jobbat med detta är Anu, bibliotekarie, och Sigrid, klasslärare. Vecka tre går pilotklasserna till bibban för en liten kick-off. Vi får saft och kex, bekantar oss med den nya genremärkningen och får höra lite om diplomet. Naturligtvis lånar vi också böcker! En vecka senare då många förhoppningsvis läst sin bok är det dags att börja jobba med diplomuppgifterna.





15.12
Ett läsdiplom har funnits i S:t Karins redan många år men enbart på finska. Då det var dags att skapa ett läsdiplom också på svenska sammanföll det lämpligt med att vi var utvalda till pilotskola inom projektet Läslust. Vi ville utveckla läsdiplomet så att det motsvarar det vi gör idag i skolan. Vi valde att skapa uppgifter som eleverna kan göra med hjälp av olika appar på lärplattor. Tanken är att diplomet skall kunna vara en helt integrerad del av modersmålsundervisningen och eventuellt även andra ämnen. Det skall motivera eleverna att läsa och hjälpa dem att bearbeta böckerna på bra sätt. Läsdiplomet skall inte fungera som ett tidsfördriv utan vara en del av vårt viktiga arbete med läsning och skrivning.

Nu har hemsidan öppnats för Läslust-projektet! Kolla in http://www.lukuinto.fi/etusivu.html



Läslust 2013 - 2015
Bland ett hundratal skolor och bibliotek blev vi, S:t Karins svenska skola och Kaarinan kaupunginkirjasto, tillsammans med ett trettiotal andra sökande utvalda att vara pilotprojekt då programmet Läslust utformas och genomförs. Vi tar oss an uppgiften med iver. 

Målet med Läslust är att skapa modeller och stöd för barn och unga att utveckla läs-och skrivfärdigheter. Med programmet vill man öka läslusten, stöda mediefostran och stärka barns förmåga till mångsidigt läsande och skrivande. Vi kommer att inleda pilotprojektet hösten 2013 .

Under den här rubriken på bloggen kan du följa med vad som händer kring projektet Läslust. Välkommen med!